Pianodocent | Dirigent | Zang

Curriculum

Peggy Smeets (Holtum, 1972) volgde haar eerste pianolessen bij Gaby Devies in Born. Na het behalen van haar HAVO diploma is zij hoofdvak piano gaan studeren aan het Conservatorium Maastricht bij de Poolse pianopedagoge Barbara Grajewska. Na haar studie heeft zij nog privé-en kamermuzieklessen gevolgd bij Tonie Ehlen. Tevens heeft Peggy masterclasses gevolgd bij Willem Brons en Michael Davidson. Tijdens haar studie heeft zij in verschillende ensembles gespeeld, waaronder een pianotrio met James Lawrence op cello en Guido Dieteren op viool (van Guido’s Orchestra www.guidos.nl)

Gedurende haar studie kreeg zij ook haar eerste pianoleerlingen. Dit heeft op den duur geresulteerd in de oprichting van haar eigen pianolespraktijk bij haar thuis. Regelmatig organiseert Peggy concerten waarbij haar leerlingen voor het voetlicht treden. Meer informatie over pianolessen vindt u onder het kopje “pianoles”.

Gedurende haar studie aan het Conservatorium is Peggy’s passie voor het dirigeren van koren ontstaan. Zij is toen bijvak koordirectie gaan studeren bij Annie Jansen en begonnen met het dirigeren van haar eerste koren.
Momenteel is Peggy dirigent van Zanggroep Novi Cantus uit Ohé en Laak (www.novicantus.nl), Zangvereniging Reconnected uit Voerendaal
(www.reconnectedvoerendaal.nl) en het Gemengd Koor uit Geulle.
Onder haar leiding zijn deze koren uitgegroeid tot verenigingen die met veel plezier en op hoog niveau koormuziek ten gehore brengen. Peggy’s koren kenmerken zich altijd door de enorme veelzijdigheid van repertoire, de vele talen waarin gezongen wordt en het stijlgevoel voor ieder genre. Dit wordt ook altijd benoemd in juryrapporten van concoursen, zo ook in 2019 toen Peggy met Zangvereniging Reconnected de eerste prijs won in de categorie Grote Koren van het Limburgs Korenfestival, dat elk jaar door het VNK-Limburg gehouden wordt. In 2016 heeft zij in de vakjury van ditzelfde concours gezeten. Peggy treedt vaak met haar koren voor het voetlicht. Dit gebeurt op veel verschillende locaties in binnen-en buitenland. Bijvoorbeeld in de Stadsschouwburg van Sittard, het Parkstad Theater te Heerlen, Theaterhotel de Oranjerie te Roermond en ook het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam in 2016.

Verder heeft Peggy de muzikale leiding gehad van ‘t Passie Verhaol, een in verschillende dialecten uitgevoerd muzikaal verhaal, gebaseerd op The Passion, zoals die jaarlijks op TV te zien is. Bij deze voorstelling zijn honderden vrijwilligers betrokken, een solistische cast, een groot passiekoor, een professionele band en vertellers uit verschillende Europese landen. Meer info op www.tpassieverhaol.com

Peggy neemt regelmatig deel aan koor-en dirigenten workshops bij o.a. Harrie Spronken, Bob Chilcott, Marijke de Wit en Merel Martens.

In het verleden is Peggy dirigent geweest van verschillende kinderkoren, het Gemengd Koor “St. Caecilia” uit Ransdaal, het koor “Chantez” uit Oirsbeek, het Revuekoor van de Holtumse Revue, het Gemengd Zangkoor “Poco Animato” uit Roosteren, Vrouwenkoor “Zanggroep Switch” uit Leende, Mannenkoor “Quartettverein Karken” (D.) en het Geuls Mannenkoor.

Als pianiste is Peggy de vaste begeleidster van Mannenkoor De Wiejerdzangers uit St. Joost. In het verleden is zij pianiste geweest van het Gemengd Koor “Sursum Corda” uit Berg aan de Maas, Mannenkoor “St. Caecilia” uit Linne, de Limburgse Koorschool en Gemengd Koor Corde et Animo uit Maria Hoop (www.cordeetanimo.nl)

Ook is Peggy actief in het begeleiden van verschillende (inter)nationaal bekende solisten zoals Andrea Poddighe, Martin Hurkens, Carla Maffioletti, Marjon Lambriks en Pascal Pittie en Heidi Pittie.

Zowel als dirigente en als pianiste heeft zij tientallen concertreizen gemaakt naar o.a. Leipzig, Erfurt, Dresden, Boppard, Trier (D.) Banneux, Brugge, Neerpelt (B.), Strasbourg (F.) e.d.

Ook als kamermusicus is Peggy zeer actief. Samen met Astrid Handels (dwarsfluit) vormt zij sinds 1995 het ensemble Cochlea. Cochlea verzorgd regelmatig kamermuziekconcerten, maar zorgt ook voor de muzikale omlijsting van huwelijks-en begrafenismissen. Samen hebben zij lessen gevolgd bij Tonie Ehlen.
In 2015 heeft Peggy samen met Astrid Handels (dwarsfluit), Yvonne van Wegberg (saxofoon) en Annemie Sluijsmans (piano) het ensemble Four of a Kind opgericht. Dit ensemble kenmerkt zich door de grote variatie in hun concerten: 4 dames musiceren in variabele bezettingen. Sinds 2022 maakt Peggy onderdeel uit van een 3e ensemble.
Ook dit ensemble draagt de naam Cochlea en bestaat uit Loek Paulissen (hoorn), Yvonne van Wegberg (saxofoon), Astrid Handels (fluit) en Peggy Smeets (piano). Het repertoire van deze ensembles is erg divers. Er is veel aandacht voor barokmuziek en klassieke muziek, maar er worden ook veel romantische en impressionistische werken gespeeld. Ook genres als de Argentijnse tango en jazz worden niet uit de weg gegaan.

Tevens is Peggy actief als zangeres. Ze heeft veel ervaring met het zingen in koren, waaronder verschillende jaren in het Limburgs Project Koor. Met solozang draagt zij regelmatig bij aan de muzikale opluistering van uitvaarten.
Zij wordt dan begeleid door pianiste Annemie Sluijsmans.